DRIE BOUWFORMULES VOOR DE PERFECTE THUIS

Een eigen huis, een plek onder de zon … wie droomt daar nu niet van? We willen allemaal onze eigen stek, zelfs al ligt die hier in België waarschijnlijk eerder onder een licht bewolkte hemel. Je woondroom werkelijkheid laten worden is misschien wel het grootste project van je leven, maar hoe zorg je ervoor dat hij niet eindigt in een nachtmerrie? Met een goede planning kom je een heel eind. Heb je geen tijd om zelf alles op te volgen? Dan kan je kiezen uit verschillende bouwformules die perfect bij jouw specifieke project passen. Ga je alleen voor een architect, een oplossing op maat of kies je voor sleutel op de deur? Je ontdekt je ideale match in dit artikel.

I. Je woonproject realiseren met een architect

Deze formule is nog steeds het meest populair. Waarom? Je hebt als bouwheer volop de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Daarna kan je ze nog laten beoordelen en bijsturen door een expert. Klinkt goed? Laten we dan even kijken hoe deze optie praktisch in zijn werk gaat.

Je koopt je bouwgrond of huis en stelt een architect aan die een plan op maat ontwerpt. Dat kan gaan om een volledig nieuwe woning of plannen voor een renovatie. Je architect is je aanspreekpersoon tijdens het volledige ontwerpproces, en begeleidt je bij het design van de woning of verbouwing, de materialen, vragen rond duurzaamheid en alle technische kwesties.

Maar hoe zit het tijdens het (ver)bouwproces zelf? Eens de werken van start gaan, komt de architect nog wel langs om te controleren of alles volgens de technische eisen wordt uitgevoerd, maar een bouwproject heeft echter nog véél meer opvolging nodig. Om je timing en budget te kunnen respecteren moet alles immers op tijd en in de juiste volgorde afgewerkt worden. Geen evidentie, want er zijn heel wat verschillende partijen bij betrokken (de bouwheer, de architect, de verschillende aannemers en hun werkkrachten) en die moeten allemaal op elkaar afgestemd worden.

Om alles vlot te laten verlopen is er dus iemand nodig die het overzicht behoudt. Best een stresserend werkje. Wat als jij daar zelf de tijd niet voor hebt? Dan kan je de coördinatie uit handen geven en een werfleider of algemene aannemer aanstellen. Een prima oplossing, maar hou er wel rekening mee dat dat een extra hap uit je budget neemt.

II. Extra gemak met de sleutel-op-de-deur-formule

Laat je de zorgen en planning rond je woonproject liefst volledig over aan een externe coördinator en weet je graag vooraf hoeveel alles je gaat kosten? Dan is de sleutel-op-dedeurformule ideaal voor je. Daarbij ga je in zee met een bouwfirma met eigen architect die samen jouw project van A tot Z plannen en uitvoeren. Zij ontwerpen niet alleen je woning, maar volgen ook het hele bouwproces op. Je koopt als het ware een volledig afgewerkte woning op plan.

Wat is het grootste voordeel van de sleutel-op-de-deurformule? Deze oplossing neemt heel wat stress en zorgen weg, want de bouwfirma regelt alles in jouw plaats en zal je tijdens het hele bouwproces zoveel mogelijk proberen te ontzorgen. Dat klinkt perfect, maar sta wel nog even hierbij stil: bij deze formule heb je als opdrachtgever heel wat minder zeggenschap dan wanneer je kiest voor een ontwerp via een architect. Zo wordt niet alleen het ontwerp van de woning zelf vastgelegd door de bouwfirma, maar ook andere zaken als de gebruikte materialen worden bepaald op basis van een vooraf vastgelegd budget. Kan je zelf nog wel keuzes maken bij sleutel-op-de–deurformules? Absoluut, maar hou er rekening mee dat je ook daar gebonden bent aan het vooropgestelde budget. Alles wat daarbuiten valt moet achteraf bijbetaald worden. Dat maakt het totale kostenplaatje bij deze specifieke formule niet altijd makkelijk in te schatten.

III. Precies wat je wilt, met een volledig ontwerp op maat

Wil je optimaal begeleid worden bij je bouwproject, maar toch nog zelf alle belangrijke keuzes kunnen maken? Dan kies je het beste voor een oplossing op maat. Bij deze formule krijg je continu ondersteuning van een onafhankelijke expert. Dat is meestal een architect die niet alleen het ontwerp van je woning op zich neemt, maar ook de volledige projectcoördinatie tijdens de werken.

Hoe gaat zo’n bouwproject op maat in zijn werk? De architect zal bij elke stap optreden als jouw persoonlijke expert en adviseur. Dat begint bij de zoektocht naar de bouwstijl die het beste bij jouw woondroom en budget past. Daarnaast wordt bij elke beslissing overlegd zodat telkens de juiste keuze kan worden gemaakt. Dat kan gaan van het uitzicht, over technieken en financiële beslissingen, tot regelgevingen zoals EPB, veiligheidscoördinatie en meer.

Raak je soms niet wijs uit alle papierwerk en technische termen? Je architect vertaalt alle ingewikkelde materie in mensentaal, zodat je telkens volledig mee bent. Eens alle keuzes gemaakt zijn, kan je architect of uitvoeringscoördinator jou ook ontzorgen door de juiste aannemers aan te stellen, in te plannen, te controleren, en bij te sturen, waar nodig. Een architect beschikt immers over de nodige knowhow om alle partijen af te stemmen op het door jullie samengestelde eisenpakket, zodat je project binnen de correcte uitvoeringstermijn en vaak met volledige budgetcontrole kan afgerond worden. Zijn alle werken volledig afgerond? Dan zal je architect ook de oplevering voor zijn/haar rekening nemen, en de nodige aannemers aanspreken om de laatste details en openstaande punten te laten afwerken. Nu jouw woning/renovatie op maat is afgerond overhandigt de architect je jouw sleutels en hoef je enkel nog in te huizen en te genieten van het eindresultaat.

Wil je een woonproject op maat, dat exact bij jouw wensen past? Bij LSDArchitecten ben je aan het juiste adres. We doen er alles aan om jouw project tot in de puntjes af te werken, binnen de vooropgestelde tijd en het voorziene budget. Van het allereerste ontwerp, tot de uiteindelijke oplevering en met de mate van opvolging die jij verkiest.

Wil je meer informatie hoe we dat voor jou kunnen realiseren? Neem dan gerust contact met ons op.